Σοφία Ιορδανίδου

Η Σοφία Ιορδανίδου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πρόεδρος του «Advanced Media Institute, Εφαρμοσμένη Έρευνα στην Επικοινωνία και τη Δημοσιογραφία». Από το 2011 υπό την ευθύνη της, οργανώθηκε και λειτουργεί στο ΑΠΚΥ το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία», ενώ από το 2013 εκδίδει το περιοδικό «δημοσιογραφία» και είναι υπεύθυνη της ιστοσελίδας dimosiografia.com.

Εργάστηκε πολλά χρόνια στον χώρο της Δημοσιογραφίας και της Στρατηγικής Επικοινωνίας. Στη Ν. Υόρκη εργάστηκε στη Φωνή της Αμερικής, διαπιστευμένη στον Λευκό Οίκο ανταποκρίτρια εφημερίδων στην Ελλάδα, υπεύθυνη προεκλογικής καμπάνιας του Mondale. Στην Αθήνα, δημοσιογράφος στην ΕΡΤ και MEGA, σύμβουλος πολιτικής και εταιρικής επικοινωνίας, σύστησε και διηύθυνε τη Διεύθυνση Επικοινωνίας και Γραφείου Τύπου του MEGA CHANEL, το πρώτο τηλεοπτικό πρακτορείο στην Ελλάδα, NETNEWS Α.Ε., και την εταιρεία στρατηγικής επικοινωνίας ΝΕΤRESULT Ε.Π.Ε.

Σπούδασε Ιταλική και Αγγλική Γλώσσα και Λογοτεχνία στο CUNY, απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με ειδίκευση στη Συγκριτική Λογοτεχνία στο CUNY και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ, ολοκληρώνοντας την εργασία «Ο Πιραντέλλο στην Ελλάδα» στο Α.Π.Θ.. Η επιστημονική της έρευνα επικεντρώνεται α) στη δημοσιογραφία και τη λειτουργία των Μέσων, καθώς και τις προκλήσεις που θέτει η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και στην κοινωνία του δικτύου β) στη στρατηγική επικοινωνία και γ) στον Γραμματισμό στα Μέσα.

Λεωνίδας Βατικιώτης

Ο Λεωνίδας Βατικιώτης είναι απόφοιτος του Τμήματος Στατιστικής κι Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά και Διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου (2008). Η διατριβή του αφορούσε ερμηνείες για την οικονομική κρίση του 1973.

Εργάζεται ως δημοσιογράφος – αναλυτής από το 1991 με ειδίκευση σε θέματα οικονομίας και διεθνών θεμάτων. Έχει εργαστεί στα ακόλουθα Μέσα Ενημέρωσης: Εφημερίδες Νέα Σελίδα, Παρόν, Ημερησία, Πριν. Περιοδικά Επίκαιρα, Unfollow, ΔιπλωματίαNexus. Από το 2017 είναι αρχισυντάκτης του περιοδικού Δημοσιογραφία, που εκδίδεται από το Advanced Media Institute και τις Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις υπό την αιγίδα του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Έχει επιμεληθεί επιστημονικά κι είχε τη δημοσιογραφική έρευνα τα ακόλουθα ντοκιμαντέρ: Debtocracy – Χρεοκρατία (2011), Catastroika (2012), Fascism Inc. (2014), This is Not a Coup (2016, Α’ βραβείο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας) παραγωγής Infowar και σκηνοθεσίας Άρη Χατζηστεφάνου, Χαραγμένες Ζωές (2013) και Ελεγεία Υπανάπτυξης (2017) του Σπύρου Τέσκου. Επίσης, Ίχνη (2018, Advanced Media Institute) σε σκηνοθεσία Άρη Χατζηστεφάνου, Η Επιστροφή του Προμηθέα (2019), σε σκηνοθεσία Κυριάκου Κατζουράκη Εργοστάσια απορριμμάτων – το μεγάλο φαγοπότι (2012, ΠΟΕ-ΟΤΑ) και Εγνατία – δημόσιος δρόμος (2018, Σωματείο Εργαζομένων Εγνατίας Οδού).

Έχει μεταφράσει στα ελληνικά για τις εκδόσεις Σαββάλα τα ακόλουθα βιβλία: The political Economy of the Welfare State του Ian Gough, (Macmillan Publishers), Society, State and Market, A Guide to Competing Theories of Development του John Martinussen, (Zed Books) και The Routledge Dictionary of Twentieth Century Political Thinkers, σε επιμέλεια Robert Benewick and Philip Green (Routledge).

Έχει διδάξει στη Σχολή Εθνικής Άμυνας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (2008-2011) και στο Varna Free University of Cyprus ως επισκέπτης καθηγητής (2009-2015). Από τον Οκτώβρη του 2017 συμμετέχει ως Συνεργαζόμενο Επιστημονικό Προσωπικό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Έχει εκλεγεί πέντε φορές (2004, 2007, 2010, 2013 and 2016) στην Συνέλευση Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Ελένη Μαυρούλη

Η Ελένη Μαυρούλη εργάζεται ως δημοσιογράφος (ρεπόρτερ – αρθρογράφος) από το 1994 με εξειδίκευση στο διεθνές ρεπορτάζ (στις περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής, του αραβικού – μουσουλμανικού κόσμου γενικότερα και της Ευρώπης και με επί τόπου αποστολές) κατά κύριο λόγο σε έντυπα ΜΜΕ αλλά και διαδικτυακά μέσα και ραδιόφωνο όπου έχει υπάρξει και ραδιοφωνική παραγωγός. Πήρε πτυχίο Ψυχολογίας με άριστα από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τη Διδακτορική της Διατριβή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο νυν Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής. Στα ενδιαφέροντά της συγκαταλέγεται η εξέλιξη της δημοσιογραφίας στο διαδίκτυο καθώς και η εξεύρεση τρόπων διασφάλισης βιωσιμότητας αυτοδιαχειριζόμενων δημοσιογραφικών εγχειρημάτων ως μέσο επιβίωσης των δημοσιογράφων και της δημοσιογραφίας αλλά και αντιμετώπισης της απαξίωσης των μεγάλων ΜΜΕ και του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

Τάκας Μάνος

O Μάνος Τάκας είναι διδάσκων σε ιδιωτικό κολλέγιο των Αθηνών στα μαθήματα Επικοινωνίας, Μεθοδολογίας της Έρευνας, Πολιτικών Επιστημών και Κοινωνιολογίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Johann Wolfgang Goethe Universitaet στη Φρανκφούρτη (Γερμανία) όπου απέκτησε και τον πρώτο του μεταπτυχιακό τίτλο στη Συγκριτική Πολιτική Επιστήμη και Διεθνείς Σχέσεις. Τον δεύτερο μεταπτυχιακό του τίτλο τον απέκτησε από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Κύπρου στο τμήμα «Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία», ενώ εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στην Κοινωνική Ψυχολογία. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται στον χώρο της Πολιτικής Επικοινωνίας και της σύζευξής της με θεωρίες της Κοινωνικής Ψυχολογίας.

Είναι εκτελεστικός διευθυντής του Advanced Media Institute καθώς και επικεφαλής του πυλώνα ‘Έρευνα”, ενώ έρευνές του έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή και εθνικά συνέδρια. Παράλληλα, έρευνές του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει συγγράψει την e-Μονογραφία Τις πταίει; Γνωσιακές Μεροληψίες στην Απόδοση Αιτιότητας, η οποία εκδόθηκε από το Advanced Media Institute.

Παπαγιαννίδης Αντώνης

Γεννήθηκε στην Aθήνα το 1953. Παντρεμένος με την Αριέττα Παντελάκη, με δύο παιδιά, τον Δημήτρη και τον Αντρέα. Σπούδασε Nομικά και Οικονομικά-Διεθνείς Σχέσεις και Μεσαιωνική Ιστορία στην Aθήνα και στο Στρασβούργο (DEA Droit Europeen, DIHEE).

Ως δικηγόρος ασχολήθηκε με το δίκαιο των επιχειρήσεων και με θέματα ευρωπαϊκού δικαίου. Σύμβουλος για ευρωπαϊκές υποθέσεις στα Υπουργεία Eθνικής Oικονομίας, Eξωτερικών και Πολιτισμού, σύμβουλος ευρωπαϊκών θεμάτων στην Ένωση Iδιοκτητών Hμερησίων Eφημερίδων Aθηνών. Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της Επιθεώρησης Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και της Κοινωνίας Πολιτών. Συν-συγγραφέας της Eρμηνείας κατ’ άρθρον της Συνθήκης EOK, έχει γράψει σειρά άρθρων σε νομικά περιοδικά. Mέλος του Δ.Σ. του EKEME, παλαιότερα του ΕΚΕΜ, Ακαδημαϊκός Διευθυντής του EKEME/ΕPLO.

Δημοσιογράφος στο BHMA και τον OIKONOMIKO TAXYΔPOΜΟ (1972-1996, 1999–2008). Εκδότης του βραχύβιου εβδομαδιαίου περιοδικού κριτικής ανάλυσης ΣAMIZNTAT (1996-97), συνεργάτης της Kυριακάτικης EΛEYΘEPOTYΠIAΣ, (1997-1998) της HMEPHΣIAΣ (1996-98), της ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ (1996 –σήμερα), της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ (2009-σήμερα), του ACTION 24. Το 2008 διηύθυνε τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ. Υπήρξε σύμβουλος επικοινωνίας στην Τράπεζα της Ελλάδος (1999-2000).

Συνιδιοκτήτης των Εκδόσεων ΠOΛIΣ και των METAMEΣONYKTIΩN EKΔOΣEΩN.

Χρήστος Αβραμίδης

Ο Χρήστος Αβραμίδης είναι Υποψήφιος διδάκτορας στην Πάντειο. Ερευνά θέματα Επικοινωνίας και Πολιτικής κοινωνιολογίας. Έχει εργαστεί στο παρελθόν σε διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και έχει δουλέψει επίσης ως freelancer σε ερευνητικό ρεπορτάζ. Επιπλέον κατέχει μεταπτυχιακό στις Πολιτικές Επιστήμες, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικό πρόγραμμα για την ένταξη των παιδιών ΡΟΜ στα σχολεία. Στο παρελθόν έχει εισηγηθεί σε συνέδρια σχετικά με την κριτική Παιδαγωγική. Ενώ, επίσης, έχει πραγματοποιήσει έρευνες για την πολιτική ποίηση του 20ου αιώνα. Τα τελευταία χρόνια έχει καλύψει σε ερευνητικό επίπεδο τη σχέση ανάμεσα σε επενδύσεις εξόρυξης και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ εκτός αυτών έχει δουλέψει με το εργαλείο της Ανάλυσης Περιεχομένου και της Ανάλυσης Λόγου, πάνω στη σχέση ΜΜΕ και προσφυγικού. Επίσης συνεργάζεται με το ερευνητικό πρόγραμμα «Debt Free» και ειδικότερα προσεγγίζει ζητήματα που άπτονται της σχέσης χρέους-Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και κοινωνικών κινημάτων.

Παναγιωτάκης Μιχάλης

O Μιχάλης Παναγιωτάκης έχει σπουδάσει Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει Master στην Θεωρητική Φυσική από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Έχει δουλέψει σαν αρχιτέκτονας πληροφορίας και σαν project manager επί πολλά έτη σε έργα δικτυακών τόπων και ενδοδικτύων, συμμετέχοντας σε σχετικά ερευνητικά προγράμματα. Είναι σήμερα σύμβουλος αρχιτεκτονικής πληροφορίας για το δημοσιογραφικό διαδικτυακό εγχείρημα του The Manifold

Έχει δουλέψει δημσιογραφικά σαν αρθρογράφος στην Ελληνική Έκδοση του Περιοδικού Monthly Review (Μηνιαία Επιθεώρηση), στην Ελληνική έκδοση του περιοδικού Economist, στο free press Metropolis και τις Ειδικές εκδόσεις της Καθημερινής, και σαν webmaster και δημοσιογράφος στην Εφημερίδα Αυγή. Είναι συνεργάτης του περιοδικού Δημοσιογραφία / CJR. Ήταν ένας από τους συγγραφείς του Εγχειριδίου για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του Τμήματος Επικοινωνίας του Ανοιχτού Πανεπιστήμιου Κύπρου. Εργάστηκε για την διαδικτυακή καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές του 2009 και του 2014, και τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Έχει υπάρξει σύμβουλος πληροφορικής στην Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Έγρου, και στον Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), ενώ είναι Πρόεδρος στο Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας (ΕΣΥΠ)

Είναι ένας από τους πρώτους μπλόγκερ στην Ελλάδα, διατηρώντας ελληνόγλωσσο και αγγλόγλωσσο ιστολόγιο (Ιστολόγιον και Histologion), μετείχε στο συλλογικό ευρωπαϊκό πολιτικό ιστολόγιο European Tribune, και έχει συμμετάσχει σε πολλές πρωτοβουλίες και ημερίδες σχετικά με τα ΜΚΔ

Φούσκα Δέσποινα

Η Δέσποινα Φούσκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη και σήμερα ζει στη Λάρνακα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Εθνικό και Καποδιστριακό ΠανεπιστήμιοΑθηνών και είναι απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος Επικοινωνίας και Νέας Δημοσιογραφίας, του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι content writer και έχει ασχοληθεί με τη μετάφρασηΣτα επιστημονικά της ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσηςη διαχείριση περιεχομένου και τα ψηφιακά Μέσα.

Άρης Χατζηστεφάνου

Ο Άρης Χατζηστεφάνου είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και σκηνοθέτης. Είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί για διεθνή Μέσα ενημέρωσης όπως το BBC World Service, το Al Jazeera και την εφημερίδα Guardian, ενώ αρθρογραφεί σε μεγάλες ελληνικές εφημερίδες. Είναι δημιουργός της ραδιοφωνικής εκπομπής Info-war, συνδημιουργός πέντε βραβευμένων ντοκιμαντέρ και συγγραφέας τριών βιβλίων. Ως δημοσιογράφος και σκηνοθέτης έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 60 χώρες για συνεντεύξεις με γνωστούς ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες και αρχηγούς κρατών.

Θάνος Τσάντας

Ο Θάνος Τσάντας εργάζεται ως διευθυντής φωτογραφίας στον τομέα της οπτικής επικοινωνίας. Ως φωτογράφος και κινηματογραφιστής, έχει κάνει παραγωγές για το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη Διεθνή Αμνηστία, τους Γιατρούς του Κόσμου, όπως και για διεθνή ειδησεογραφικά μέσα. Παράλληλα, ως ένας από τους βασικούς συντελεστές της Infowar Productions, ανέλαβε την καλλιτεχνική επιμέλεια της τηλεοπτικής σειράς Ιnfowar (2008) και τη διεύθυνση φωτογραφίας στα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ Debtocracy (2011), Catastroika (2012), Fascism Inc. (2014) και This is not a coup (2016). Οι πιο πρόσφατες δουλειές του, Ίχνη (σκηνοθεσία) και Make the economy scream (post production) προβλήθηκαν στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Φούλα Φαρμακίδη

Η Φούλα Φαρμακίδη είναι απόφοιτος του Οικονομικού τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου στην Οικονομική Ανάπτυξη από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, SOAS. Στην επιστημονική της διατριβή εστίασε στις Άμεσες ξένες επενδύσεις στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, τα αίτια κα τις συνέπειες. Στα πρώτα οκτώ χρόνια της εργασιακής της εμπειρίας ασχολήθηκε με το τομέα της Ναυτιλίας και αργότερα εργάστηκε ως σύμβουλος επιχειρήσεων. Σήμερα είναι Project Manager του Debt Free Project, το οποίο ανήκει στο δίκτυο Citizens 4 Financial Justice και χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Development Education and Awareness Raising Programme, DEAR.

Νερίνα Κιοσέογλου

Νερίνα Κιοσέογλου είναι κάτοχος Β.Α. Αγγλικής Φιλολογίας του Αμερικανικού Κολεγίου Αθηνών (Deree College) και μεταπτυχιακού Master 2 Διερμηνείας Συνεδρίων από το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Από το 1994 εργάζεται ως μεταφράστρια και επιμελήτρια κειμένων σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους (Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Αλεξάνδρεια, Ολκός, Κριτική, Νεφέλη, Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις, Καθημερινή) και τον περιοδικό Τύπο, και ως διερμηνέας (ELENTR).