Πολιτικός Λόγος και Νόημα: Η εννοιολόγηση των διακυβευμάτων στη Μνημονιακή Ελλάδα
«Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός», λένε, και μάλλον στην ελληνική πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα αυτό είναι πέρα για πέρα αληθές.
Στην συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνονται κείμενα που καλύπτουν με δημοσιογραφικό τρόπο διαφορετικά θέματα της επικαιρότητας, τα οποία σχετίζονται άμεσα με το χρέος. Πρόκειται για κείμενα που αναλύουν πλευρές της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής με τρόπο που να αναδεικνύονται οι βαθύτερες ρίζες των πολιτικών επιλογών.
«Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός», λένε, και μάλλον στην ελληνική πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα αυτό είναι πέρα για πέρα αληθές.
Όλοι το γνωρίζουμε – άλλο αν το συνειδητοποιούμε… – ότι οι φετινές Ευρωεκλογές θα αποτελέσουν αληθινό σταυροδρόμι για την Ευρώπη του αύριο. Τον χαρακτήρα της, την ίδια την φύση της, συνεπώς τις προοπτικές της.
Δρ. Σπύρος Μαρκέτος Οι φτωχοί χρεώνονται ξανά Στην αρχαιότητα το χρέος γεννιόταν από ωμές σχέσεις εξουσίας, και στο πλαίσιό τους εντασσόταν. Ο δυνατός φόρτωνε με χρέη, φόρους, ή τέλη τον αδύνατο. Παρόμοια και οι ισχυρότερες κρατικές συσσωματώσεις, γιατί δύσκολα μιλούμε για κράτη την εποχή εκείνη, αξίωναν φόρους υποτελείας από τις αδύναμες. Στην αρχαία Ελλάδα…
Δρ. Σπύρος Μαρκέτος Σταθερότητα και νομιμοποίηση Όσο και αν έστηναν νέους εισπρακτικούς μηχανισμούς, όπως διόδια και τελωνεία, οι πιστωτές δύσκολα αποσπούσαν το οικονομικό πλεόνασμα που χρειαζόταν για να πληρώνουν τα χρέη τους. Ιδιαίτερα επικίνδυνες ήταν οι κάθε τύπου αναταραχές -πόλεμοι, εξεγέρσεις, διαδοχές ηγεμόνων. Χρειάζονταν σταθερότητα, και τα κεφάλαια που ήταν διαθέσιμα για δανεισμό κατευθύνονταν κατά…
Η Ελλάδα και η «εποχή του χρέους της παγκόσμιας οικονομίας και των προσπαθειών για την εξεύρεση μεθόδων αντιμετώπισης του, εκτός/πέραν του “επιμηκύνω/προσποιούμαι».