Κρίση Χρέους – Μνημόνια: Επιστροφή στον Μεσαίωνα για τον κόσμο της εργασίας
Μια έρευνα της Ελένης Μαυρούλη
Μια έρευνα της Ελένης Μαυρούλη
Τα τελευταία δύο χρόνια ο δημόσιος τομέ- ας της Ελλάδας είναι εγκλωβισμένος σε κρίση χρέους, χωρίς ορατή διέξοδο. Η σημερινή κυ- βέρνηση συνεργασίας επιδιώκει με τη συνέχι- ση των μέτρων λιτότητας και την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης-27ης Οκτωβρίου να δημιουργήσει προσ- δοκίες για την αντιμετώπιση της κρίσης και την αποφυγή της…
Το Παρατηρητήριο Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ αποτελεί έναν χώρο έρευνας και δράσης που απευθύνεται στους εργαζομένους, στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στους φορείς χάραξης πολιτι- κής και στο σύνολο των πολιτών. Στόχος του είναι να προσφέρει επιστημονικά τεκμηριωμένες αναλύσεις για μια σειρά κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων που βρίσκονται στο επίκεντρο της τρέχουσας…
Η Συμφωνία του 1953 για την ελάφρυνση του χρέους της Γερμανίας, την οποία εκπροσώπησε η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, ήταν η σημαντικότερη του 20 ου αιώνα στην Ευρώπη . Μάλιστα σήμερα θεωρείται ως πρότυπο Η Συμφωνία του 1953 για το … by Debt Free on Scribd
Η Ελληνική κρίση είναι πανθομολογούμενη. Πώς φθάσαμε ως εδώ; Ποιες οι ευθύνες και πώς επιμερίζονται; Πώς επιδρούν τα μέτρα που εφαρμόζονται; Τι απαιτείται για να βγει η Ελλάδα από την ύφεση και την κρίση, που την μαστίζουν τα τελευταία χρόνια; Κοινωνία Υπό κατασκευή: Λόγ… by Debt Free on Scribd
Δρ. Σπύρος Μαρκέτος Οι φτωχοί χρεώνονται ξανά Στην αρχαιότητα το χρέος γεννιόταν από ωμές σχέσεις εξουσίας, και στο πλαίσιό τους εντασσόταν. Ο δυνατός φόρτωνε με χρέη, φόρους, ή τέλη τον αδύνατο. Παρόμοια και οι ισχυρότερες κρατικές συσσωματώσεις, γιατί δύσκολα μιλούμε για κράτη την εποχή εκείνη, αξίωναν φόρους υποτελείας από τις αδύναμες. Στην αρχαία Ελλάδα…
Δρ. Σπύρος Μαρκέτος Σταθερότητα και νομιμοποίηση Όσο και αν έστηναν νέους εισπρακτικούς μηχανισμούς, όπως διόδια και τελωνεία, οι πιστωτές δύσκολα αποσπούσαν το οικονομικό πλεόνασμα που χρειαζόταν για να πληρώνουν τα χρέη τους. Ιδιαίτερα επικίνδυνες ήταν οι κάθε τύπου αναταραχές -πόλεμοι, εξεγέρσεις, διαδοχές ηγεμόνων. Χρειάζονταν σταθερότητα, και τα κεφάλαια που ήταν διαθέσιμα για δανεισμό κατευθύνονταν κατά…
Τhere is a plethora of proposals for the public debt issue made by many executives of SYRIZA. However, the common denominator of all the suggestions made by the frontline…
Greece is now in a vicious circle of insolvency, lack of competitiveness and ever-deepening depression, exacerbated by draconian fiscal austerity that is making…